guali ikan masin yang kak rose masak bebehari lepas, tapi nak jugak buat tayangan amal kat sini... sangat spesel gulai kari kali ini sbb the main ingredients, ikan masin dan terung are given free by mil n my kawan kat sini... terima kasih sangat mek dan jugak kak kalson abd aziz yang beri terung yang dipetiknya fresh from her garden dan siap hantar kat rumah lagi tu.... bertambah lah speselnya gulai ni dan bertambah2 jugak nasik kami anak beranak makan! leftover gulai ni makan pulak dengan lempeng nasik.... ishhhh!!!! hingga menjilat jari!
Bahan Bahan:
Bahan Tumis
Cara cara
Bahan Bahan:
- Ikan Kurau kering ( bahagian tulang ) - (anggaran 300 - 400 gms) - rendam seketika dan toskan
- 3 sudu makan serbuk kari ikan
- 1 biji terung panjang - potong menyerong (kak rose guna terung bulat)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- Air asam jawa secukupnya
- Garam secukupnya
Bahan Tumis
- 1/2 labu bawang besar - mayang *
- 1/2 biji tomato - hiris nipis *
- 1 biji cili hijau - hiris menyerong*
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 tangkai daun ka
Cara cara
- Tumbuk halus bawang merah,halia dan bawang putih. Campurkan bahan tumbuk, cili kisar dan serbuk kari dengan sedikit air. Gaul sebati.
- Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga layu, masukkan bahan rempah yang telah digaul sebati dan daun kari, tumis hingga rempah masak dan naik minyak.
- Masukkan santan dan air, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan kering dan biarkan seketika. Kemudian masukkan jus asam jawa dan juga terung.
- Perasakan dengan garam ( jika perlu ), biarkan hingga masak dan bolehlah diangkat.
Sumber : rhasiamaskanibu